Týchto 7 funkcií Galaxy AI zásadne zmení vašu používateľskú skúsenosť so smartfónom

15. 7. 2024  |  Odporúčané

Zdroj: www.soda.o2.sk

Keď raz vyskúšate Samsung s integrovanou umelou inteligenciou, už ho nebudete chcieť pustiť z ruky.

Už to je nejaký čas, čo Samsung uvedením svojho modelového radu S24 spustil vo svete mobilných zariadení revolúciu. Do smartfónov totiž zakomponoval AI technológiu, ktorá zmenila pravidlá – už to nie je len o nadupanej výbave a skvelom fotoaparáte, ale o komplexnom zjednodušovaní života.

Samsung však chce podporiť aj širšie využívanie týchto technológií, preto sa rozhodol, že väčšina funkcií Galaxy AI z tohtoročnej série S24 sa po softvérovej aktualizácii, ktorú by mali používatelia dostať každú chvíľu, objaví aj v iných modeloch.

My sme sa pozreli na to, ako tieto „fičúrky“ dokážu meniť používateľskú skúsenosť.

Galaxy AI využíva čipy Snapdragon 8 Gen 3 s integrovanou jednotkou NPU na priame spracovanie umelej inteligencie v telefóne, takže nepotrebujete žiadne externé aplikácie, aby ste si AI užívali naplno.

Zefektívnite vyhľadávanie krúžkovaním

Ak niečo nie je jasné, stačí si to vygoogliť. No dá sa to ešte jednoduchšie. Samsung sa spojil s Google Search a vytvorili Circle to search – funkciu, ktorá posúva vyhľadávanie na ešte komfortnejšiu úroveň jednoduchým krúžkovaním.

Circle to search

Keď napríklad scrollujete na sociálnych sieťach a zaujme vás nejaký obrázok, no v texte pod ním nie je dostatok informácií, čo to je alebo kde sa to nachádza, s Galaxy AI nemusíte ani otvárať prehliadač. Prstom len zakrúžkujete prvok a funkcia automaticky spustí vyhľadávanie daného objektu.

Circle to search môžete použiť aj na objekty z reálneho života. Ak vás pri prechádzke mestom zaujme nejaký objekt, stačí ho odfotiť a Circle to search sa behom sekúnd postará o všetko ostatné.

Ako používať funkciu Circle to search 

Inteligentné krúžkovanie má skutočne rozsiahle využitie. V prípade, že narazíte na nejaký produkt, môžete ho okamžite vyhľadať a zistiť, kde ho kúpite, rovno si aj porovnať ceny.

Po zakrúžkovaní požadovaného objektu sa na spodnej lište otvorí malá záložka s výsledkami – funguje to v každej aplikácii bez potreby opustiť ju. Dokonca aj pri pozeraní videí na YouTube.

Úprava fotiek ako z Photoshopu behom sekundy

Určite to poznáte – chcete si na dovolenke urobiť peknú fotku, no dokonalý záber vám stále niečo kazí, napríklad prechádzajúci sa ľudia. Fotka by bola rozhodne krajšia, ak by ste na nej figurovali len vy či objekt. Keď to odfotíte, na dodatočné úpravy potrebujete ďalšie aplikácie a veľa času, kým to celé vyladíte. To sa s Galaxy AI stáva minulosťou.

Úprava fotiek ako z Photoshopu behom sekundy

Funkcia asistenta pre fotografie je dokonalé a rýchle riešenie, keď chcete z fotky odstrániť nechcené prvky, prípadne presunúť odfotené objekty alebo zmeniť ich veľkosť. Urobí za vás aj ďalšie technické úpravy, a to bez toho, aby to ovplyvnilo kvalitu fotografie.

Umelá inteligencia dokáže navyše sama analyzovať vaše fotografie a pripraviť návrh úprav, s ktorými bude fotka vyzerať ešte lepšie: rozostrenie pozadia, zvýšenie kvality záberu, pridanie efektu rozmazaného pozadia či vymazania tieňov a iných odleskov sú pre technológiu Galaxy AI sekundovou záležitosťou. A čo je najlepšie, návrhy na zlepšenie záberov sa netýkajú len fotiek, ale aj videí.

Ako používať funkciu asistenta pre fotografie 

Vďaka tejto šikovnej vychytávke už nebudete strácať čas s dokonalým nastavením záberu či manuálnou úpravou a svoj čas tak môžete venovať reálnemu momentu.

Preklad hovorov a správ v reálnom čase

So simultánnym prekladom hovoru spoznáte nový svet, v ktorom neexistujú žiadne jazykové bariéry. Isteže, aj v Google prekladači môžete prekladať konverzáciu, no stále musíte čakať, kým druhá strana dohovorí vo svojom jazyku.

Preklad hovorov a správ v reálnom čase

Funkcia prekladania je vďaka Galaxy AI priamo integrovaná do hovorov, čím umožňuje preklad hneď počas telefonátu v reálnom čase a bez čakania.

Jednoducho hovoríte v rodnom jazyku, no druhá strana počuje už preloženú verziu a, samozrejme, aj naopak. Okrem hovorov môžete prekladať prichádzajúce aj odchádzajúce textové správy.

Simultánny preklad hovoru zároveň chráni vaše súkromie, keďže využíva AI priamo v zariadení – konverzácie zostávajú len vo vašom Samsungu.

Tlmočník vždy poruke aj bez dát

Predstavte si, že ste na dovolenke v krajine, kde ani angličtina či iný svetový jazyk nie je samozrejmosťou, a potrebujete sa opýtať na cestu. Môžete skúsiť dorozumievanie sa rukami a nohami alebo otvoriť funkciu tlmočník, vybrať si jazyk a začať hovoriť. Váš hlas je okamžite preložený a zobrazený na displeji v reálnom čase, čo umožňuje plynulú komunikáciu.

Ako používať funkciu tmočníka 

Ak si k telefónu pripojíte Galaxy Buds, budete počuť preklad priamo v ušiach, zatiaľ čo druhá osoba počuje váš preložený hlas cez reproduktor telefónu.

A bonus: ak potrebujete používať tlmočníka, nemusíte mať dáta ani wi-fi pripojenie, čo je v porovnaní s bežnými aplikáciami na preklady bezkonkurenčná výhoda.

Osobný kontrolór kvality textov v rôznych jazykoch

V pracovnom aj súkromnom živote niekedy padne vhod mať poruke niekoho, kto ešte raz skontroluje vaše texty, prípadne opraví gramatické chyby či preštylizuje vety. Teraz ho môžete mať nablízku naozaj nonstop s textovým asistentom v smartfóne.

Ako používať funkciu textového asistenta 

Nebol by to Samsung, ak by neprišiel aj s niečím navyše, a tak vďaka tejto funkcii môžete automaticky upravovať aj formuláciu textu tak, aby sa stále zachoval pôvodný zmysel, napríklad z hovorového štýlu na profesionálny alebo z profesionálneho na zdvorilejší.

Veľmi šikovná možnosť, ak potrebujete poslať niekomu v práci pripomienku, že niečo ešte neurobil, a pritom byť stále v medziach zdvorilej komunikácie.

Vďaka textovému asistentovi môžete texty dokonca aj prekladať v reálnom čase až do 13 cudzích jazykov.

Asistenti pre všetko

Galaxy AI vo webovom asistentovi vám pomôže aj s rešeršou v slovenčine, keď potrebujete z dlhých textov vybrať len tie najdôležitejšie informácie, či s usporiadaním poznámok cez asistenta poznámok. Ušetríte veľa času a získate prehľadne upratané informácie behom sekúnd.

Zariadenia na ktorých môžete zažiť vymoženosti Galaxy AI

V prvom rade je Galaxy AI súčasťou všetkých nových zariadení rady Galaxy S24, Galaxy S24+, Galaxy S24 Ultra, Galaxy Z Fold6 a Galaxy Z Flip6, ale aj slúchadiel Galaxy Bud3, Galaxy Buds3 Pro a hodiniek Galaxy Watch7 a Galaxy Watch Ultra.

Galaxy AI postupne nabieha na minuloročných modeloch Galaxy S23, Samsung Galaxy S23, Galaxy S23+, Galaxy S23 Ultra aj Galaxy S23 FE, ktoré ešte aj dodnes patria medzi najvýkonnejšie na trhu.

Veľkej novinky sa dočkajú aj používatelia posledného Z-kového radu Samsung Galaxy Z Fold5 a Galaxy Z Flip5.

A ak ste (alebo budete) majiteľom tabletu Samsung Galaxy Tab S9, Galaxy Tab S9+ alebo Galaxy Tab S9 Ultra, všetky vymoženosti si užijete na veľkom plynulom displeji. A týka sa to dokonca aj slúchadiel Samsung Galaxy Buds 2, Galaxy Buds 2 Pro či Galaxy Buds FE.

Mám záujem o zariadenie

Možno sa zamýšľate, či Galaxy AI skutočne predstavuje novú éru v technologickom svete. Možno zvažujete, či je potrebné ju mať, keď v smartfóne alebo tablete môžete stále využívať ChatGPT alebo inú „externú“ umelú inteligenciu.

samsung-ai

Bez integrovanej umelej inteligencie fungujú „smart fičúrky“ mierne pomalšie, pretože spracovanie prebieha mimo vášho zariadenia. Informácie sa len odosielajú na vzdialené servery a vracajú sa vám spracované výsledky.

Vlastná integrovaná Galaxy AI naozaj otvorila novú éru, keď na vykonanie všetkých dôležitých úkonov stačí jediný klik – aj keď by to inak trvalo hodiny. Bezpečnosť pri používaní je ďalším dôležitým aspektom, pretože s Galaxy AI nepotrebujete žiadne externé aplikácie.